Gherghina si Gherghinul

dalia denumita si gherghinaȘtiati că gherghina si gherghinul sunt denumirile populare sub care mai sunt cunoscute dalia și păducelul, doua plante foarte îndrăgite?

Iubită pentru frumusețea și varietatea de forme și culori, dalia este cultivată pentru a împodobi grădinile și parcurile, dar și interioarele. Florile au un aspect foarte atrăgător, spectaculos chiar. Adăugate în buchete și aranjamente florale, le conferă eleganță, vitalitate și prospețime. Potrivit limbajului romantic al florilor, atunci când e dăruită, dalia exprimă demnitate și eleganță. Ea este simbol al angajamentului față de o persoană sau un ideal.

Pentru buchete sau aranjamente florale, alegeți flori deschise sau aproape deschise, pentru că bobocii nu înfloresc în apă. Tăiați tulpinile orizontal cu un cuțit sau o foarfecă de grădină, apoi puneți capătul tăiat într-un vas cu apă fierbinte, având grijă ca nivelul apei să nu depășească 5-6 centimetri. Florile se lasă în vas timp de câteva minute. La aranjarea florilor în vază aveți grijă să îndepărtați toate frunzele care sunt sub nivelul apei, prevenind astfel putrezirea lor și vicierea apei. Urmând aceste sfaturi vă veți bucura mai multe zile de frumusețea și prospețimea buchetului dumneavoastră.

Dacă doriți să cultivați gherghine, alegeți soiuri potrivite cu arhitectura grădinii sau terasei dumneavoastră. Horticultori au creat o multitudine de varietăți de dalie, de la cele pitice până la cele care ating chiar și 2 metri în înălțime. Clasificarea soiurilor se face după tipul inflorescenței, de exemplu tip margaretă, anemonă, gulerate, cactus, pompon, decorative (spider),  globuloase. De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că gherghina este sensibilă la frig (deh, are origini mexicane). De aceea, spre deosebire de plantele perene, tuberculii  de dalii se scot din pământ în lunile septembrie-octombrie și se păstrează peste iarnă în spații închise, bine aerisite (pivnițe, magazii) la o termperatură de 6–8 grade Celsius și umiditate redusă. Tuberculii se replantează anul următor, în luna mai, în locuri însorite. Deși gherghina e o plantă rezistentă la boli și dăunatori, acordați atenție prezenței melcilor în grădină. Printre frunzele preferate de aceștia sunt și cele de dalie.  De la sfârșitul lui iunie și până în octombrie gherghina înfloreste aproape continuu. Cu cât tăiați florile mai des, cu atât tufa va înflori mai abundent.  Momentul prielnic pentru tăierea florilor este dimineața.

Păducelul

paducelul sau gherghinul in denumire popularaFace parte dintr-o mare familie, Familia Rosaceae, care numără peste 3200 de specii. Printre ,,neamurile’ sale se numără trandafirul, mărul și prunul. Dacă trandafirul este floarea iubirii, păducelul este prietenul inimii. În medicina naturistă se folosește acest arbust pentru tratarea afecțiunilor inimii, mai ales cele apărute pe fond nervos. Însă proprietățile sale curative îl recomandă și în tratamentul altor boli,  frunzele, mlădițele, florile și fructele sale  fiind folosite în diverse preparate.

Gherghinul este ușor de găsit – arbustul crește la câmpie, dar poate fi găsit până la altitudinii de peste 1000 metri, la marginea câmpurilor sau a pădurilor, în parcuri sau cultivat ca gard verde. Frunzele dantelate, florile albe, mirositoare și fructele rosii sunt tot atâtea motive de încântare  pentru cei care iubesc păducelul. Din luna lui Florar, când gherghinul e în floare, și până toamna târziu când se coc fructele, puteți adăuga ramuri de paducel ca uncrâmpei de natură salbatică  în buchetele și aranjamentele florale create de voi.

Deci este momentul să culegeți gherghinele din grădini și să vă bucurați de darurile gherghinului!

gherghia sau dalia

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.